Habitat Norge er en frivillig organisasjon som arbeider med urbane utfordringer i et globalt perspektiv. I dag bor 4 milliarder i byer. I 2050 vil trolig 7 milliarder bo i urbane områder, ifølge FNs prognoser. Gode planer som legger til rette for at alle innbyggere blir med i utviklingen av framtidas byer er grunnsteinen for bærekraftig byutvikling.
- New Urban Agenda
I oktober 2016 ble Habitat III-konferansen avholdt i Quito, Ecuador. Dette var den tredje konferansen i sin rekke. Konferansen blir avholdt hvert 20. år av FN med FNs bosettingsprogram som arrangør. Målet for konferansen var å vedta en ny global handlingsplan, New Urban Agenda (NUA), som setter søkelys på dagens og morgendagens utfordringer knyttet til urbane områder og urbanisering. NUA er et rammeverk som lister opp de viktigste målene som verdens nasjoner må forholde seg til for å oppfylle FNs bærekraft/s/mål, med særlig vekt på å bekjempe fattigdom, ulikhet, urettferdighet, miljø- og klimaendringer i byer.
Norge deltok på konferansen med representanter fra både UD og KLD, og var med og vedtok planen. Nylig fattet Stortinget et enstemmig vedtak om at regjeringen må utarbeide en plan for å implementere NUA i Norge. Selv om det nå arbeides med dette på nasjonalt plan, er det veldig viktig at det også jobbes på lokalt plan. Det er de lokale myndighetene som har de beste forutsetningene for å kunne gjennomføre ulike tiltak som er i tråd med måloppnåelsen i NUA. Det er ikke bare nasjoner, men også byer som verden over nå har fattet tilsvarende vedtak som Stortinget nylig gjorde. Hvis lokalbefolkningen og de lokale myndighetene skal få eierskap til implementeringen, må den ikke utelukkende komme ovenfra og ned, men i tillegg nedenfra og opp. Oslo kommune bør derfor legge NUA til grunn for kommuneplanen. Dette vil være i tråd med med bærekraftmålene. Måloppnåelsen av disse avhenger av hvilken utvikling man får til i byene.
- FNs bærekraftmål nr. 11
Norge har forpliktet seg til å følge opp FNs bærekraftmål, 2030-agendaen, og Oslo kommune understreker i kommuneplanen at de akter å legge dette til grunn på lokalt nivå, med et spesielt fokus på mål nummer 11, bærekraftige byer og samfunn. Det er veldig bra og viktig at lokale aktører tar eierskap til nasjonale forpliktelser som de påvirkes av. Samtidig er det avgjørende at kommunen har fokus på alle målene, ikke bare nummer 11. Det som skjer i byene er med å avgjøre om man når disse målene eller ei.
Man har frem til 2030 for å oppfylle disse målene. Da bør det være et større fokus på dette i kommuneplanen. Dette vil gi større eierskap for FNs 2030-agendaen til alle berørte parter, samtidig som at lokalbefolkningen blir gjort oppmerksom på hva dette er, og hvor viktig det er for vår fremtid.
- Konnektivitet
Et av Oslo sine mål i kommuneplanen frem mot 2040 er å være en ledende og attraktiv kunnskapsby og næringsregion i Europa, og motor for verdiskapning og teknologiutvikling – særlig knyttet til det grønne skiftet. Habitat Norge anerkjenner Oslo sin deltakelse i flere internasjonale urbane forum og nettverk. Det man savner er en konkret strategi for «by-diplomatiet» nødvendig for å oppnå dette målet.
Byers vekst i økonomi og befolkning betyr økte bærekraft(-)utfordringer. Det må tenkes større, mer målrettet og handles globalt. Utenrikspolitisk arbeid blir en forutsetning for å investere og sikre investeringer, fremme handel, hente industrietableringer og vinne konkurranser om globale mega-arrangementer. Staters handlefrihet kan i fremtiden bli hemmet av økt proteksjonisme. By-diplomatiet er ulikt det statlige fordi det baseres på lokal kompetanse og kapasitet. Det er få eksempler på at byer agerer på felter hvor de ikke burde. Mens det statlige diplomatiet ofte er rituelt og sermonielt, er by-diplomatiet pragmatisk og målrettet. Her diskuterer man ikke kjernevåpen. Det finnes utallige eksempler på globalt samarbeid mellom byer som gir resultater for begge parter. Disse forhold understreker hvorfor Oslo kommune bør styrke sitt internasjonale arbeid både i planer og praksis.
Habitat Norge ønsker Oslo kommune lykke til med arbeidet.
På vegne av Habitat Norge,
Vennlig hilsen
Joakim Gitlestad
styremedlem i Habitat Norge