Habitat Norge lanserer «Urban oktober»

 

«The Talk, the Walk, the Night”

Habitat Norge legger i høst en stor del av sitt opplysnings- og påvirkningsarbeid om urbane utfordringer, ulikhets- og fattigdomsspørsmål ut av Oslo. Det skjer innenfor FNs Bosettings-programs (UN Habitat) globale «Urban oktober» kampanje. Planlegging av arrangement er i gang i Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim og Oslo basert på «the talk, the walk, the NIGHT» tilnærmingen. Tematisk perspektiv blir det globale i det lokale og omvendt. Formålet er å spre kunnskap og kjennskap om FNs nylig vedtatte «Nye urban agenda» samt «Bærekrafsmålene»  og bidra til å definere lokal, nasjonal og global urbanpolitikk og praksis.  Norsk sivilsamfunn og skoleverk er viktige både målgrupper og aktører for «Urban oktober». Arrangementet er åpent for alle organisasjoner og grupper som ønsker å delta med tiltak basert på FNs «Bærekraftmål» og «Ny urban agenda».         

FNs organisasjon for bosettingsspørsmål (UN Habitat) lanserte i 2014 den globale opplysnings-kampanjen «Urban October». Formålet var å spre bevissthet, kunnskap og handling om de urbane utviklingsutfordringene verden står overfor. Kampanjen ble gjennomført fra «Den internasjonale Habitat dagen» første mandag i oktober til den «Den global by-dagen» 31 oktober. Det globale sivilsamfunnet med mer enn 190 aktører i de fleste FNs medlemsland ledet an gjennom UN Habitats «World Urban Campaign».

Overordnet mål for kampanjen i 2014 var å få til et eget urbant mål blant FNs Bærekraftmål. Dette til erstatning for FNs tusenårsmål fra 2000 hvor by-dimensjonen kun var tilgodesett med et delmål – populært kalt «FNs  Minimumsmål». Kampanjen lyktes og mål 11 så dagens lys i New York i september 2015. Samtidig fikk flertallet av de øvrige 16 målene også urbane dimensjoner.

«Urban oktober» ble også gjennomført i 2015. Da var hensikten å bidra til en ny, oppjustert «Habitat Agenda», opprinnelig vedtatt i Vancouver i 1976 og i Istanbul i 1996.Den fikk navnet «Ny urban agenda» og enstemmig vedtatt av FNs medlemsland på Habitat III konferansen i Quito i (urban) oktober 2016. Mer enn 35000 deltakere var til stede med et flertall fra det latin amerikanske sivilsamfunnet. Et kontinent med langt framskreden urbanisering (80%) hvor det er mye å lære med hensyn til deltakende beslutningsformer/budsjettering, kollektive transportsystemer og byplanlegging generelt.

«All politikk er lokal» I 2017 vil «Urban oktober» arrangementene verden over legge vekt på hvordan «SDGene» og «Ny urban agenda» kan følges opp. Utgangspunktet er at all politikk er lokal. I Norge har utfordringen fått ny aktualitet etter at Stortinget i forbindelse med behandlingen av Melding 18 (2016/17) «Om bærekraftige byer og sterke tettsteder» enstemmig vedtok at relevansen av «Ny urban agenda» skulle vurderes i forbindelse med framtidig lokal planlegging i Norge. «Nye Asker kommune» har i forbindelse med sammenslåingen med Røyken og Hurum allerede vedtatt at framtidig kommuneplan skal legge «Ny urban agenda» til grunn.

«Grav der du står» Habitat Norge har etablert planleggingsgrupper med de regionale avdelingene til Norsk Forening for bolig og byplanlegging (NBOBY) og regionalkontorene til FN sambandet i de større byene i Norge. Første møter har funnet sted i Trondheim, Kristiansand og Oslo mens Stavanger står for tur tidlig i august. Akademia er også med, f.eks. NTNU og Universitetet i Agder. Også de respektive kommuneadministrasjonene viser interesse.

Temaene på «tegnebordet» spenner foreløpig fra boligfinansiering/-bygging, stedlighet/identitet blant barn og unge, jordvern og urbant landbruk, den globale norske byen, de Soto agendaen «revisited». Målet er å bidra til lokale diskusjoner om sentrale globale by-utfordringer.

I Bergen håper man å få den amerikanske urbanisten Richard Florida som foredragsholder.  Diskusjonsmøter basert på visning av filmen «Citizen Jane» om den amerikanske by-aktivisten og humanistens Jane Jacobs kamp mot teknokraten og byråkratens Moses forslag om å bygge motorvei gjennom New Yorks Central Park vil også bli arrangert. Alle arrangement er gratis. En vil prøve å legge arrangementene langs «aksen» «the talk (møte), «the walk» (byvandring) og «the NIGHT» (kultur, film m.m).

«Urban oktober» i Norge i 2017 er et pilot-prosjekt. Tanken er å gjøre det til en tre-årig aktivitet i samarbeid med relevante statlige, kommunale eller private aktører og opprette permanente SDG/NUA grupper lokalt.

Kontakt oss på habitatnorway@gmail.com