WUF 10: Verdifull erfaringsutveksling om hvordan vi kan jobbe for bærekraftsmålene

Local 2030 er et initiativ som støtter implementeringen av bærekraftsmålene. Asker kommune v/Lene Conradi, er med i nettverket og har i flere år aktivt gått inn for å lære av andre byer og å dele egne erfaringer. På FN- konferansen, World Urban Forum 10, i februar i år var hun del av ekspertpanelet sammen med Elin Fabre (Global Utmaning), Dr. Tadashi Matsumuto (National Urban Policy Programme), Yama Karim (Liebskind Studio), David Jackson (United Nations Capital Development Fund), Denise Chan (PwC UK) og Noraini Roslan (ordfører Suban Jaya, Malaysia). 

 

Hvordan kan vi handle utfra bærekraftsmålene og hvordan kan vi tilpasse målene til vår kontekst? Hva virker og hva virker ikke? Hvordan involverer vi ulike aktører?

 

 

I samtalen ble det diskutert ulike tilnærmingsmetoder for implementering av bærekraftsmålene. Hvordan kan vi handle utfra bærekraftsmålene og hvordan kan vi tilpasse målene til vår kontekst? Hva virker og hva virker ikke? Hvordan involverer vi ulike aktører? 

Asker har til nå hatt seks fokusområder, hvor det først og fremst har vært viktig å engasjere ungdommen og skape et nettverk med lokale interessegrupper. De viktigste målene er å redusere ulikhet, sloss mot klimaendringene, utvikle det offentlige rom og skape gode møteplasser. Asker har samarbeidet med barnehagene, har ni pilotprosjekter, en ny modell for lederskap, et nytt senter for innovasjon og deler kunnskapen åpent. Conradi understreket i samtalen at utvidelsen til Viken gav arbeidet for bærekraftsmålene enda større nedslagsfelt.

I Suban Jaya jobber de steg-for steg med å løfte de svakeste først. Der har de kartlagt de lokale utfordringene og funnet ut hva de skal ta tak i først for å få med alle. Det har vært en blanding av hvilke små tiltak vi kan gjøre umiddelbart og hva som er starten på langsiktig arbeid.

Global utmaning understreker at å fremme bærekraftsmålene gjennom nasjonale føringer er viktig og spørsmålet har vært hvordan skal vi klare å integrere avtalene i eksiterende rammeverk? Vi i Norden har finansiering for å nå målene, vi har politisk mandat og vi har et velfungerende velferdssystem. Derfor bør vi tilpasse mål og delmål til vår kontekst slik at de blir relevante og aktuelle for oss. I tillegg til nasjonalt nivå, må det formuleres tydelige mål på kommunalt nivå. Videre bør hvert prosjekt utforme et relevant mål opp mot bærekraftsmålene. Det er i tillegg viktig med anerkjennelse fra sentralt til lokalt nivå. 

Vi i Norden har finansiering for å nå målene, vi har politisk mandat og vi har et velfungerende velferdssystem. Derfor bør vi tilpasse mål og delmål til vår kontekst slik at de blir relevante og aktuelle for oss.

Akademia, lokalt engasjement og private aktører er superviktig for å oppnå bærekraftsmålene. Om man starter et prosjekt som er relevant for et bærekraftsmål og klimaarbeid, bør det være lettere å få tilgang til finansiering. Og vet du ikke helt hvor du skal begynne? Tenk at om du jobber mot ett bærekraftsmål, jobber du faktisk mot flere mål samtidig. 

 

Anna Malena Giske Skibevaag
Habitat Norge