I samarbeid med Rogaland Bolig- og Byplanforening og Universitetet i Stavanger arrangerte Habitat Norge visningen av dokumentarfilmen PUSH, den 24. oktober i lokalene til Områdesatsing på Storhaug i Stavanger. Vi vil takke alle som kom, både studenter, fagfolk og alle andre, til tross for pøsregnet den kvelden. Ikke minst takker vi våre gjester for deres refleksjoner om boligspekulasjoner og betydningen av boligen. Følgende er oppsummering av dette.
Anders Riel Müller fra Smart City Research Network ved Universitetet i Stavanger har forsket på hvordan ungdommer blir påvirket av gentrifisering og spekulasjon i hverdagen, med eksempler fra København and Seoul. Hans funn viser at både spekulasjon og gentrifisering har samme effekt på ungdommer. Det ble poengtert blant annet at i København er bydelen full av restauranter og matbutikker, men så blir maten ikke tilgjengelig fordi det er for dyrt. Som en slags selv kreert «food desert».
Ana Llopis Alvarez presenterte et utdrag fra sin PhD oppgave som sammenligner tilfredshet med boligen i sammenheng med egen livskvalitet. I sin oppgave sammenligner hun spesielt forskjellen mellom lokale (nordmann) og innvandre. Særlig på Storhaug i Stavanger viste det seg at de lokale med enebolig er de som er betydelig mer fornøyde. Hennes data ga grunnlag for mange spørsmål.
Daniela Müller-Eie er førsteamanuensis i byutvikling ved Universitetet i Stavanger. Hun undersøkte hva som «pusher» i Stavanger og sammenlignet data med andre storbyer i Norge. Daniela fant ut at prisene er forholdsvis lave i et marked med en lav andel utleie som primært leies ut av private, ikke bedrifter. Men hun poengterte at kommunen har redusert sine utleieobjekter med 50% de siste årene. Helt til slutt poengterte Daniela at selv om det virker som om det som skjer i filmen kan virke fjernt, fant hun ut at Oljefondet faktisk investerer i Blackstone. Vi er direkte berørt.
Etter refleksjonene ble det tid til spørsmål og de fleste spørsmålene handlet om hva kan vi gjøre annerledes, og hva skjer lokalt. Publikumet i Stavanger mente at filmen PUSH viser en problemstilling en kjenner på men at det er vanskelig å forstå generelt hva det er som gjør at det føles feil. Filmen formidlet det på en veldig bra måte.