For første gang er arbeidet med å få likestilling inn i en FNs organisasjons arbeid beskrevet. Heftet «UN-HABITAT Gender Journey» ble tidlig i mai lansert under styremøtet til Bosettingsprogrammet i Nairobi. Det er blitt et levende og litt uferdig studie som setter et eksempel for andre mellomstatlige organisasjoner som har fremmet likestilling både internt, normativt men også i praktisk utviklings-arbeid i felt. Det er et produkt som ikke minst de som har vært med å forme Bosettingsprogrammets praksis på området har bidratt til. Enten de er vært grasrotledere fra det globale sør, FN byråkrater eller likestillingsengasjerte nordmenn fra Kommunal- og Utenriks-departementet hvor ikke en ubetydelig del av de økonomiske ressursene har kommet fra. Anne Margrethe Lunde har vært en viktig bidragsyter fra norsk side.
UN-Habitat ble opprettet i 1976. Fra 1985 skjøt arbeidet fart med å få kvinners rettigheter og innflytelse inn i prosjekter og programmer som organisasjonen arbeidet med. Rapporten viser hvordan dette skjedde gjennom samarbeid mellom ansatte i UN-Habitat, deltakere fra det sivile samfunn og støtte fra velvillige medlemsland hvor Nederland og Norge var de ledende. ”Fire from all sides” måtte til. Det gikk i bølger særlig fordi en var avhengig av økonomiske bidrag og tilslutning fra medlemsland. Avgjørende var interessen og engasjementet fra ledelsen i Programmet – både menn og kvinner. Eksekutivdirektør Anna Tibaijuka (2002-10) står særlig fram som en likestillingspioner ikke bare i UN-Habitat, men også I FN generelt.
Rapporten viser hvordan interne prosesser og viktige eksterne trender og medspillere i samspill lyktes med å få aksept for at kvinner skal ha samme rettigheter og muligheter som menn både i sitt eget liv og i deltakelsen i den urbane utviklingen.
Rapporten forteller historien om hvordan dette kom på plass i UN Habitat men at det hele tiden er en kamp og en prosess som må holdes i gang. ”Seierne” må vinnes om igjen og om igjen. Selv om denne historien må utvikles og kompletteres ikke minst av internasjonale likestillingsforskere, vil studien være til stor inspirasjon for fortsatt innsats.
Rapporten kan fås via: www.unhabitat.org, email: infohabitat@unhabitat.org
Rapporten har nr: HS Number: HS/052/16E
Anne M. Kaltenborn Lunde 18. mai -17