DAG 2: Dagsrapport fra UN Habitats styremøte i Nairobi

Erik Solheim mest profilert. Åpningen av UN Habitats/Bosettingsprogrammets styremøte fant sted i Nairobi mandag formiddag med Kenyas president Uhuru Kenyatta i spissen for flere prominente FN ledere.

 

 

 

Erik Berg
Chariman, Habitat Norway

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim, nå eksekutivdirektør i UN Environment (tidligere UNEP), var tilstede. At Norge på møtet – trolig det viktigste i Bosettingsprogrammets historie – ikke er representert på politisk nivå spiller liten rolle når vi har Solheim. Godt reflekterende de siste års norske miljødebatt kom han med et sjeldent tydelig budskap basert på en engasjert framføring uten manus, tidvis direkte positivt utfordrende. Hovedkonklusjon: det globale, grønne skiftet har allerede nådd et «point of no return». Bl.a. med solenergiens gjennombrudd. Den sentrale utfordringen for FN er ifølge Solheim å bygge partnerskap mellom FN, regjeringer og privat sektor. Et partnerskap for nye ideer. Les: teknologi, organisasjon og design. Singapores og Bogotas massetransportløsninger ble brukt som eksempel. Budskap: vi har noe å lære fra byene i Sør. De ligger i forkant på flere områder. Solheim berømmet på vanlig pragmatisk måte Kenya for å ha «avskaffet» plastikkposene. Til lands så vel som til vanns.

 

Ingen redningsaksjon

Generelt i FN er ledere av Solheims kaliber en truet rase. Å tilfredsstille interessene til mer enn 190 medlemsland (UN Habitat og UNEP har noen færre), Verdensbanksystemet og et permanent, kritisk globalt sivilsamfunn samt et transnasjonalt næringsliv på jakt etter kontrakter, har vært få forunt. UN Habitats direktører har vært særlig utsatt enten de har kommet fra USA, India, Tanzania eller Spania. Nåværende eksekutivdirektør Clos er intet unntak. Når kritikken kommer fra vestlige land med USA, UK og Tyskland i spissen – landene som mer enn noen har sviktet mht. å legge et økonomisk fundament for Bosettingsprogrammets arbeid – grenser det til hykleri. Ifølge Clos står det om 10 millioner USD for å unngå et nytt økonomisk kollaps som i 1996. Ikke en gang en enkel «redningsaksjon» har G -7 landene de siste seks månedene klart å få i stand.

I bakrommene og korridorene på FN komplekset arbeider imidlertid Generalsekretærens evalueringspanel med forslag om hvordan Un Habitat kan styrkes. Grunnholdningen er positiv og konstruktiv. Forslagene vil bli behandlet av FNs generalforsamling i New York allerede i august. Uansett kreativitet: det står om økonomiske ressurser. Og som i fotball: den neste kampen er alltid den viktigste.

 

 

Erik Berg

Artikkelen står for forfatterens regning