Fattigdommen – en permanent pandemi
I Mathare slummen i Nairobi bor mer enn 500.000 innbyggere på noen kvadratkilometer. Over halvparten er barn og ungdom under 20 år. Slummen er en av Kenyas eldste, største og med de verste levekårene. Her finnes fattigdommen i alle versjoner og dimensjoner. Forholdene er uverdig for mennesker.
Jordens fordømte
Inntektene for folk flest er under 2 USD om dagen. Forurensningen av luft, vann og jord er betydelig. Kriminalitet, vold, prostitusjon og sykdom gjør livet livsfarlig. HIV og TB er utbredt. Bolighusene er av jord eller plast med bølgeblikktak. Tettheten av hus gjør brannfaren enorm. Husholdene består av flere enn fire og har som regel kun et rom til disposisjon. Det mangler innlagt vann, toalett og avløp. Strømforsyningen er begrenset. Utdannings- og helsetjenester av dårlig kvalitet. Sikkerhets-situasjonen er spent pga. gjengvirksomhet og etniske motsetninger. Her bor jordens fordømte.
Besøk også UN Habitats prosjekt nettside her
COVID – 19
Myndighetenes «nedstengning» gjør at situasjonen kan eksplodere når som helst i Nairobis slumområder. Sosial isolasjon er ikke mulig pga. trangboddhet. Stansen av normale økonomiske funksjoner gjør også at folk mister inntekt og mulighet til å brødfø sin familie. Om folk ikke dør av epidemier, dør de av sult. Med redusert bevegelsesfrihet tiltar også familievold og utrygghet. Vann og såpe er knapt tilgjengelig.
«Ung Info» viste vei
For 15 år siden basert på egne, hjemlige erfaringer utviklet «Ung Info» i Oslo kommune gjennom FNs bosettingsprogram (FN Habitat) – med hovedkontor i Nairobi – såkalte «One Stop Youth Centres» i byen. De ble senere spredt til flere større byer i Øst- og Vest -Afrika. Sentraene tilbyr den gang som nå rådgivning til ungdom i spørsmål som har med utdanning, helse og arbeid å gjøre.
MYSA
Mathare er også kjent for sine fotball-lag for gutter og jenter. Norge (NORAD/UD) har i en årrekke bl.a. gjennom Norges Fotballforbund støttet idretts-, miljø og utviklingsarbeidet som Mathare Youth Sports Association driver. Mathare er godt kjent for norsk idrett gjennom mange år med jente- og guttelag i Norway Cup. Brumunddal, Sotra, Søgne, Asker , Stabæk, Start og flere andre klubber har vært vertskap for og samarbeidet med MYSA også på kulturområdet.
Vann og såpe
FN Habitat har bevilget økonomisk støtte til etablering av poster for handvask knyttet til to av «One Stop sentrene» i bydelen Malango Kubwa i Mathare. Pengene går til vann, såpe, beskyttelse, helseinformasjon og opplæring. Tjenesten er gratis. Den veletablerte tyske organisasjonen «Water is Right» står for logistikken i prosjektet. FN Habitat kontrollerer framdriften. Flere poster er allerede i drift. Målet er 25, også i andre slumomåder som Kibera – Afrikas største slum. Prosjektet skal foreløpig drives i fem måneder.
Hjelp oss å hjelpe
Habitat Norge setter nå i gang en innsamlingsaksjon. Oslo kommune, Utenriksdepartementet, NORAD, Norges Fotballforbund og andre samfunnsaktører vil bli søkt om støtte.