Kenyansk ungdom i desperat kamp mot COVID-19 – nå er 500.000 hender vasket

Photo: Claudio Allia / CC BY-SA

Ungdom i Mathare slummen utfordrer statsministeren til å fokusere på 1 milliard fattige i verdens byer.

Isaac Muasa, koordinator for «Mathare Environmental Youth One Stop-center», har i dag sendt et brev til statsminister Erna Solberg. Han ber om at Norge anerkjenner ungdommens bidrag til kampen mot spredning av COVID-19 og gir støtte til 1 milliard slumboerne globalt. De er episenteret for pandemien. Denne «bottom billion» er neglisjert av internasjonalt utviklingssamarbeid.

“Jeg ble hedret av statsminister Solberg for min miljøinnsats på den årlige Asker Youth-konferansen i 2018 , initiert av ordfører Lene Conradi. Den fokuserte på å iverksette FNs Bærekraftmål i «nye Asker»” sier Muasa, “Vi har tatt ordene hennes til hjertet og når pandemien rammet, mobiliserte vi ungdommen i Mathare. Til i dag har vi etablert 33 stasjoner som del av en større ungdoms-ledet COVID-19 aksjon. Det er gjort 500.000 håndvasker under dette initiativet».

Over halvparten av by – befolkningen i Afrika bor i overfylte, slum områder. Det er anslått at gjennomsnittlig størrelse på et hjem i Mathare er ca. 13 kvadratmeter. Boligen kan huse opptil 8 eller flere. På grunn av overbefolkning sprer smittsomme sykdommer som COVID-19 seg raskt. Når det gjelder håndvask er vann vanskelig og dyrt å få tak i. Det er anslått at bare 1/3 av innbyggerne har det.

Arbeidsledigheten gjør situasjonen verre. Det store flertallet arbeider i den uregulerte, uformelle sektoren.  Regjeringen i Kenya anslår at over 1 million ungdommer, som utgjør opptil 70% av befolkningen i slum områdene, har mistet jobb og inntekt siden starten av COVID-19. Fattige familier er mindre sunne og plages  av flere gastrointestinale lidelser og luftveissykdommer. De har liten tilgang til helsetjenester. Det gjør dem mer utsatt for å bli alvorlig syke fra COVID-19.

Mathare Environmental Youth One Stop Centre har fått støtte fra Norge i samarbeid med UN-Habitat i over 15 år. Senteret har levert kritiske tjenester til samfunnet, fra opplæring i IKT til å støtte søppelinnsamlings- og resirkuleringsprogrammt for flere tusen husholdninger. Norges fotballforbund og NORAD har også støttet både idretts- og miljøarbeidet til Mathare Youth Sport Association. Nå er det bare Habitat Norge som stiller opp gjennom sin innsamlingsaksjon.

“På grunn av den mangeårige støtten var vi godt plassert for å reagere raskt på pandemien,” sier Muasa, “Vi takker Norge for den. Og ber nå statsminister Solberg om å prioritere Norges nødhjeps – innsats om de fattigste av de fattige i slumområder verden over. Som godt organisert ungdom ønsker vi en direkte dialog med statsministeren slik at vi kan arbeide sammen for å unngå en humanitær katastrofe. Situasjonen er i ferd med å bli eksplosiv».


Brev fra Isaac Muasa til statsminister Erna Solberg

Isaac Muasa, Koordinator, Mathare Environmental Youth One Stop Centre

Kjære statsminister Solberg

Jeg håper du har det bra.

Mitt navn er Isaac Muasa. Jeg er koordinator for Mathare Environmental Youth One Stop Centre. Det er basert i den nest største uformelle bosettingen i Nairobi, Kenya, med mer enn 500.000 innbyggere. Jeg skriver til deg for å takke, men også for å be om din støtte til å hjelpe barn, unge menn og kvinner i samfunnet mitt og i Øst-Afrika generelt, som står overfor COVID 19. Dette viruset kan ødelegge samfunnene våre.

Den norske Regjeringen har vært vår viktigste samarbeidspartner i over ti år. Jeg møtte deg sist i Asker under en ungdomskonferanse i 2018. Her dreide diskusjonene seg om hvordan vi på en ungdomsvennlig måte skulle innrette «nye Askers» kommuneplan basert på SDG ene.

Som følge av dette samarbeidsforholdet var vi da viruset begynte å spre seg, i stand til å etablere rask kontakt med ambassadør Elin Rognlie på Den norske ambassaden, Hun støttet oss umiddelbart økonomisk med å etablere 10 Corona håndvask- og informasjonsposter i Mathare. Den første åpnet i løpet av tredje uken i mars. Siden da har vi med bistand fra Norge og andre samarbeidspartnere åpnet 28 stasjoner og gjennomført over 450.000 håndvasker. Det har redusert spredningen av viruset vesentlig. Vi forventer å gjennomføre 1,500.000 håndvasker i løpet av de neste 2 månedene.

Vi har også lagt til andre tjenester som temperaturkontroll i arbeidet vårt. Den er svært populær blant foreldre som er bekymret for om barna deres er syke. Vi har også levert 10.000 gratis masker som er produsert av ungdommen i Mathare. Det er en “slum-vennlig” måte å sosialt isolere på. Isolasjon, som i den utviklede del av verden, er umulig i slummen.

Som du vet er uformelle bosetninger i byer over hele kloden i fronten i krigen mot viruset. Anslagsvis dreier det seg om over 1 milliard mennesker, 1/7 av verdens befolkning, som lever i uformelle bosetinger. Viruset gjør at nok en fattigdomsbyrde legges på allerede belastede skuldre.

Vi lever i uhygieniske forhold som gjør våre barn og eldre syke. Sykdommen og lidelsen møter vi daglig. Regelmessig håndvask med såpe og rennende vann anbefales av Verdens helseorganisasjon som en av de beste måtene å forhindre spredning av COVID-19. På grunn av mangel på vanntilførsel i slummen blir dette vanskelig. Vann er bare tidvis tilgjengelig på visse steder og er vanskeligere å få tilgang til når det er restriksjoner på bevegelse.

Vi står også overfor massivt tap av arbeid og inntekt. Denne uken ble det annonsert av regjeringen i Kenya at over 1.000.000 unge mennesker under 24 år har mistet jobbene sine siden starten av året. Jeg vet at dette gjelder overalt i verden, men vi er allerede fattige. Når vi mister jobbene våre, spiser vi ikke, Vi kan ikke forsørge våre barn eller våre eldre. Nå sulter folk.

Viruset i Afrika og Kenya har startet senere enn i andre deler av verden. Smittetoppen forventes ikke før i august eller september. Men vi ser at antall tilfeller vokser daglig. Anslagene for sykdom og død er enorme. Det er nå vi har mulighet til å bremse og stoppe viruset.

Jeg ser at du har forpliktet Norge til å støtte Øst-Afrika med ytterligere 30 millioner kroner. På vegne av alle som lever i regionen takker jeg deg for det. Vi ber deg se til at noen av pengene går til de som er utsatt for størst risiko – mennesker i slum og uformelle bosetninger som Mathare.

Miljø-senteret, som jeg leder, samarbeider nå tett med UN-Habitat,  Habitat Norge, Water is Right og andre partnere. Vi kan raskt utvide vårt arbeid slik at vi når andre uformelle bosettinger i Kenya og regionen. Som vi har vist, har vi vilje og energi til å redde samfunnene våre fra denne pesten.


Jeg har to forespørsler til deg og Den norske regjeringen:

For det første. Vi ber om at det øremerkes nødhjelpsmidler til COVID19-respons i slum og uformelle bosetninger i Øst Afrika. Vi som ungdom er klare til å ta utfordringen og følge opp med konkret, praktisk handling. Vi utgjør mer enn halvparten av innbyggerne i disse områdene. Vi er dagens ledere. 

For det andre. Vi, ungdom fra Mathare Environmental, ønsker å innlede en dialog med deg. Vi vil dele vår erfaring mht. å bekjempe COVID 19. Samt vår visjon for framtida der alle, spesielt de fattige, kan leve et sunt og lykkelig liv. I samarbeid med våre partnerne får vi dette til gjennom en video-konferanse.

Din venn
Isaac Muasa
Koordinator, Mathare Environmental Youth One Stop Centre
Nairobi, Kenya